Medezeggenschapsraad | |
Wat doet de Medezeggenschapsraad?De Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) verplicht elke basisschool om een Medezeggenschapsraad (MR) te hebben. De MR is wat de naam zelf al zegt: een orgaan voor medezeggenschap, voor inspraak. De MR is het orgaan waarin de diverse groepen die in de school aanwezig zijn, ouders en personeel, worden vertegenwoordigd. De MR spreekt voor zowel ouders als personeel en neemt namens hen een standpunt in ten opzichte van datgene wat het bestuur/schooldirectie doet. Een van de belangrijkste instrumenten van de MR daarbij is het instemming- en adviesrecht. Het doel is dat belanghebbenden kunnen meepraten over beslissingen die hen aangaan en deze behartigd. De MR probeert een sfeer van openheid en democratie te bevorderen, zodat alle betrokkenen bij school op de hoogte zijn wat er speelt en daarop kunnen reageren. Over het algemeen heeft de MR adviesrecht, wat wil zeggen dat zij de directie kan adviseren over een besluit – bijvoorbeeld over financiën. Maar er zijn ook zaken waarbij de MR instemmingsrecht heeft, wat wil zeggen dat de directie het besluit alleen door kan voeren met instemming van de leerkrachten en ouders in de MR – bijvoorbeeld over schooltijden. De onderwerpen die we behandelen worden meestal aangedragen door de directie, maar ouders en leerkrachten in de MR kunnen ook zelf zaken op de agenda te zetten. Hoe is de medezeggenschapsraad samengesteld?De MR bestaat uit ouders en personeelsleden, indien mogelijk in een gelijke verhouding. De omvang is afhankelijk van het aantal leerlingen. Bij de Willibrordschool hebben twee leerkrachten en twee ouders zitting. Taakverdeling Om het MR werk goed te verdelen en om te zorgen dat bij vertrekkende ouders niet gelijk alle kennis uit het verleden mee vertrekt is ervoor gekozen om een extra ouder zitting te laten nemen in de MR. Deze ouder heeft geen stemrecht, maar wel adviesrecht.
VergaderdataDe vergaderingen van de MR zijn openbaar en de goedgekeurde notulen zijn opvraagbaar. Het kan zijn dat een aantal agenda punten toch vertrouwelijk zijn. De directie of de MR kan de toehoorders verzoeken de vergadering te verlaten. Als u een MR-vergadering wilt bijwonen, stellen wij het op prijs als u dit vooraf even meldt. Wanneer u iets in wilt brengen, dient u dit tijdig bij de voorzitter van de MR aan te geven. De voorzitter bekijkt wanneer dit aan de agenda wordt toegevoegd. De agenda is een week voor de vergadering op te vragen of inzichtelijk via de website. Op de website verschijnt na elke vergadering een kort verslag van de behandelde onderwerpen.
U kunt ons altijd benaderen met vragen of opmerkingen. U kunt daarvoor een van de ouders in de MR aanspreken op het schoolplein of contact opnemen per e-mail. Zie hiernaast voor de contact gegevens. GMR van BlosseAls u op Blosse-niveau mee wilt praten over zaken die schooloverstijgend zijn, dan kunt u zich aanmelden bij de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). Meer informatie. | TaakverdelingBinnen de MR is er een aantal taken/functies. Voorzitter: Erna Kaandorp (ouder) Moeder van Manon (groep 8)
Secretaris: Terry Jongerius (leerkracht) Leerkracht groep 1/2B (ma/di/woe) Terry.jongerius@willibrord-school.nl
Penningmeester: Sandra Beerse (leerkracht) Leerkracht groep 1/2a (ma/di/woe) sandra.beerse@willibrord-school.nl
Moeder van Lauren (groep 5)
Aspirant lid: Moeder van Amina (groep 1/2a) en Zaïd (groep 4) Aanvullend MR lid met adviesrecht.
Algemeen mailadres MR:
|
|