Hoe praat je over oorlog?

02-03-2022

Helaas hebben we te maken met de actualiteiten rondom de situatie in Rusland en Oekraïne. Ook onder kinderen leeft dit en ik merk dat ook ouders zich afvragen hoe we hiermee omgaan op school, en wat ouders thuis kunnen.

 

Op school proberen we ons neutraal op te stellen. Vanzelfsprekend keuren we oorlog af, in een oorlog zijn immers nooit winnaars. We proberen goed aan te voelen wat er in de klas leeft. Het ene kind weet al veel meer dan het andere. Daar passen we de gesprekken op aan. Vanzelfsprekend is dit met een kleutergroep ook anders dan met een groep 8.  We proberen kinderen gerust te stellen en angst te relativeren. We proberen hier gepaste ruimte aan te geven. 

 

Wat kunt u thuis?

Onder dit bericht hebben we 2 linkjes toegevoegd met eventuele tips voor thuis. De afbeelding bij dit bericht komt uit een van de linkjes. Dit is een ouder bericht naar aanleiding van eerdere onrust in Turkije. 

Het andere bericht is actueler, geeft tips over hoe hierover met kinderen te spreken.

 

We hopen de situatie voor de kinderen zo goed mogelijk vorm te geven. En in gedachten zijn we bij iedereen die last heeft van deze oorlog. 

 

 

Burgerschapsvorming (https://idasocialmediacoach.nl/2016/09/03/burgerschapsvorming-sociale-integratie/)

 

Gesprekstips (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-praat-je-met-je-kinderen-over-de-oorlog-in-oekraine-leg-uit-dat-het-niet-normaal-is-wat-er-nu-gebeurt/)

Oorlog Oorlog