De Voorleesexpress, een lezing voor ouders en Media Ukkie Dagen

17-03-2021

Beste ouder(s)/verzorger(s),

We weten allemaal hoe belangrijk lezen is, en hoe sommige leerlingen heel jong al een achterstand oplopen die ze maar moeilijk inhalen. Een taalrijke thuisomgeving is daarbij heel belangrijk! In dit bericht daarom 3 tips voor thuis:

 

De VoorleesExpress

Gezinnen met een kind in de leeftijd van 2-8 jaar komen in aanmerking voor de VoorleesExpress, die in het nieuwe schooljaar weer van start gaat. Een ervaren, goed getrainde en betrokken vrijwilliger komt 20 weken lang, elke week een uur lang bij het gezin thuis om voor te lezen, liedjes te zingen en taalspelletjes te doen, en betrekt daar ook de ouders bij. Na 20 weken weten de ouders wat zij zelf kunnen doen om de taalontwikkeling te stimuleren, en dat is altijd meer dan ze vooraf denken. Voor meer informatie: zie https://voorleesexpress.nl/locatie/heiloo. Vertel ook vooral de ouders over dit project, en vraag toestemming om hen nu alvast aan te melden, zodat zij meegenomen kunnen worden in de VoorleesExpress en het hele gezin er de vruchten van kan plukken! Aanmelden van gezinnen kan via deze link: https://mijn.voorleesexpress.nl/gezin-aanmelden/Pv2nyDyHnteOBynBxKKWoe1aBut2?_ga=2.205766939.900171186.1615277173-1268548422.1615277173.

 

Moedertaal & Vaderland, een lezing door Marit Törnqvist

De bekende illustrator en schrijver van kinderboeken, Marit Törnqvist, houdt op 23 maart 2021 de online lezing: Moedertaal & Vaderland, speciaal voor Bibliotheek Heiloo. De lezing start om 20:00 uur, is na aanmelding gratis te volgen via ZOOM en duurt ongeveer drie kwartier, met na afloop gelegenheid tot napraten. Reserveer nu je kaartje via https://www.eventbrite.nl/e/143567246499.

 

Marit spreekt in haar lezing over allerlei facetten van tweetaligheid. Dat doet zij op basis van haar eigen ervaringen: zo werd zij in 1964 in Zweden geboren en verhuisde zij op 5-jarige leeftijd naar Nederland. Ze kon toen geen woord Nederlands. Toen zij zelf kinderen kreeg, stond ze voor de keuze of zij hen tweetalig zou opvoeden. Daarnaast speelden andere talen buiten haar eigen gezin een belangrijke rol: bijvoorbeeld in de vluchtelingengolf van 2015, waarbij Marit met haar actie ‘Een boek voor jou’ de vluchtelingen een warm welkom bood in hun moedertaal. Of door haar persoonlijke ervaringen met asielzoekers waarvan sommigen een taalwonder bleken en anderen grote problemen hadden met de nieuwe taal. 

In haar lezing onderzoekt zij ook haar eigen vooroordelen, en haar mening over bijvoorbeeld de taaleis zoals die aan nieuwkomers wordt gesteld. 

 

Media Ukkie Dagen (26 maart t/m 2 april 2021)

Door de coronacrisis doen we alles digitaler dan ooit. Dat kan bij ouders en opvoeders veel vragen oproepen: hoe moet het nu met de mediaopvoeding van de kinderen? Welke media zijn beschikbaar, en wat is een gezond mediamenu? De bibliotheek heeft antwoorden, en dit jaar ook digitaal, in een gratis webinar met de titel: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, door Denise Bontje (Mediasmarties). Zij geeft tips aan ouders en opvoeders waar zij op kunnen letten bij het mediagebruik van de kinderen, en hoe zij kunnen zorgen voor een gezonde balans. Aanmelden: Gebruik om deel te nemen de volgende link: https://attendee.gotowebinar.com/register/2388180350334803472. We raden je aan deze link direct te activeren en te bewaren voor 31 maart om 20 uur.

 

Met vriendelijke groet, 

namens Team Jeugd van Bibliotheek Heiloo, 

Marieke Ooijevaar

 

 

 

logo bibliotheek Heiloo logo bibliotheek Heiloo