Tips en nieuws vanuit Bibliotheek Heiloo

09-04-2020

Wat is het stil in de bibliotheek.. geen klassen die boeken komen ruilen, geen kinderen die na school nieuw leesvoer komen zoeken, geen leerkrachten die hun projectcollecties komen ophalen. Alle boeken staan keurig in de kast. De tribune is leeg, de laptops ongebruikt. We missen jullie allemaal enorm!

 

We hebben bewondering voor de manier waarop jullie het onderwijs nu digitaal en op afstand vormgeven. Graag dragen wij daar ook een steentje aan bij, met onderstaande activiteiten en tips.

 

Thuisbieb

De Nederlandse openbare bibliotheken zijn online gewoon open. Via de ThuisBieb-app zijn sinds 6 april 100 e-books voor iedereen beschikbaar – ook voor mensen die géén lid zijn van de Bibliotheek. Goed nieuws voor jullie leerlingen en hun ouders! Voor kinderen zijn er bekende titels als Dolfje Weerwolfje, Stuntvlogger Sam, Alaska, de Broederband. De boeken zijn er voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Hoe het werkt: De e-books staan in de speciale ThuisBieb-app. Deze app is beschikbaar in de App Store en naar verwachting op korte termijn in Google Play. Wanneer de app is geïnstalleerd kan men het aanbod bekijken en titels selecteren. De app is beschikbaar tot en met 10 mei.

Natuurlijk is er ook nog steeds de LuisterBieb app, e-books voor onze jeugdleden via  https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/jeugd-en-jongeren.html en voor jongere kinderen de Voorleeshoek en andere boekenfilmpjes op https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html.

 

Kleur- en zoekplaat

Striptekenaar Irene Mulder maakte speciaal voor Bibliotheek Heiloo een prachtige kleurplaat met allerlei boekenhelden rondom de Verhalenbank die voor het Witte Kerkje staat. Ik stuur de kleurplaat mee als bijlage, en hij is ook te vinden op www.bibliotheekheiloo.nl. Wie herkent de 10 boekenfiguren in deze plaat? 

 

#ikleesthuischallenge

Hebben jullie al kennisgemaakt met Manon Sikkel, de Kinderboekenambassadeur van dit jaar? Zij is een mooie actie begonnen, de #ikleesthuischallenge. Meedoen is niet moeilijk, iedereen kan het. Maak een leuke foto terwijl je aan het (voor)lezen bent en deel deze op sociale media met de tag #ikleesthuischallenge erbij. De beste foto van de week wordt gepubliceerd op https://kinderboekenambassadeur.nl/2020/03/17/ikleesthuis/ en de inzender krijgt een mooi leesboek opgestuurd.

 

Viering 75 jaar bevrijding in Heiloo
Gedichten met het thema vrijheid – het liefst in de vorm van een filmpje – kunnen nog tot en met 14 april worden ingestuurd op gedichtenwedstrijd@bibliotheekheiloo.nl. Op Bevrijdingsdag publiceren we een overzichtsfilmpje. Hoe het verder gaat met de officiële herdenking is nog niet bekend.

 

Schoolschrijver: huisarrest

De Schoolschrijver is een online verhalenserie gestart over kinderen in quarantaine: huisarrest. Iedere dag een nieuwe aflevering, in tien delen op https://www.deschoolschrijver.nl/huisarrest/ . Er werken veel bekende kinderboekenschrijvers aan mee: Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Sanne Rooseboom, Simon van der Geest, Enne Koens en Abdelkader Benali.

 

We wensen jullie veel sterkte en een goede gezondheid. Als er iets is wat we kunnen doen ter ondersteuning: laat het vooral weten!

 

Met vriendelijke groet namens het team van Bibliotheek Heiloo,

Marieke Ooijevaar

Logo bibliotheek Heiloo Logo bibliotheek Heiloo